Møbleringen af velfærdssamfundet

Et af Arne Jacobsens vigtigste projekter i Gentofte Kommune er Munkegårdsskolen i Vangede, som står færdig i 1957. Skolen er tegnet i ét plan med længer, der danner en netstruktur og tillader hvert klasselokale at have sin egen private gårdhave. I totalindretningen af skolen lader Arne Jacobsen æstetik og læring smelte sammen. Gårdhaverne indretter han med planter i avancerede mønstre og gipsafstøbninger af relieffer og skulpturer fra kunsthistorien. I klasselokalet sidder eleverne ved specialdesignede børnemøbler og lyset rammer selv dem på bagerste række Foto: Aage Struewing © Jorgen-Struewing

Hvorfor har danske designikoner fået så stor udbredelse?

Når man færdes i offentlige institutioner og store firmaer, kan man ikke undgå at lægge mærke til udbredelsen af danske designikoner som PH-lampen, Børge Mogensens Folkestol, og de mange varianter af Arne Jacobsens møbler, lamper og brugsgenstande. Den samme iagttagelse kan man gøre i utallige private hjem.

Selv om det kan være vanskeligt at sætte tal på denne udbredelse og dokumentere den præcist, er den så iøjnefaldende, at man bliver nysgerrig efter at vide mere og yderligere at forstå baggrunden for den. Umiddelbare svar vil være, at disse ikoner er slået igennem på grund af deres originalitet, kvalitet, elegante formgivning, velvalgte materialer, brugervenlighed, holdbarhed og sikkert flere af disse gode egenskaber i forening. Disse svar behøver ikke at være forkerte, men der kan være flere. De kan uddybes yderligere, når man forbinder en designmæssig forståelse med en sociologisk.

Er der en sammenhæng mellem den store udbredelse af dansk design og udviklingen af det danske velfærdssamfund? Er der parløb mellem velfærdstænkningen og modernismen inden for arkitektur og design? Hvordan er danske designikoner blevet annonceret og formidlet? Er de udbredt ikke bare i Danmark, men også internationalt? Hvorfor er nogle ikoner blevet folkeeje, mens andre dele af modernismen ikke er slået igennem, som fx Arne Jacobsens Kubeflex-serie af moduler til feriehuse?

Dieser Text erschien zuerst auf Dänisch und Englisch im Katalog zur Ausstellung
Arne Jacobsen Designer Danmark im Trapholt Museum Kolding (10. September 2020 – 24. Mai 2021)Weiterlesen …?

Um den gesamten Artikel lesen zu können, buchen Sie bitte unser monatlich kündbares Online-Abo oder bestellen Sie die Print-Ausgabe.

Schon gewusst? Auch als Print-Abonnent:in der Kulturzeitschrift Schleswig-Holstein erhalten Sie Zugang zu allen Artikeln auf unserer Internetseite. Sie sind Abonnent:in und haben noch keinen Online-Zugang? Dann senden Sie uns eine Mail mit Ihrer Abo-Nummer an info@schleswig-holstein.sh und wir richten es Ihnen ein.